Anyanapló- ÉLETBARÁT inspirációs ötletblog

Go Anyu Go

Négy adventi hétvége és nyolc film, ami valóban megteremtheti az ünnepi hangulatodat

Adventi filmajánló

2020. december 01. - Itt és most

Nem tudom, hogy ti hogy vagytok vele, de engem a legtöbb kb. 2010 után készült film nem hoz lázba. A mostanában a „karácsonyiaknak kikiáltottak” meg főleg nem. Az utóbbi időben valóban ritka volt, amikor azt éreztem, hogy egy úgymond szórakoztató film, értékközvetítéssel is jár. Ez egyben nagyon elszomorít és mellesleg roppant mód hiányzik.

Az előfizetéses mozicsatornák tele vannak többnél több giccses, természetellenesen tökéletesen megkreált filmmel, női(ponyva) mesékkel, aminek már az első 10 perce után érzem, hogy a fele se igaz, klisés és csöpögős. Nagyon maradandót nem adnak, de még a figyelmemet sem kötik le.

Az igazság az, hogy egy nehéz, kimerítő nap után (amiből számtalan van) egyáltalán nem, vagy csak nagyon ritkán vágyok dokumentumfilm vagy dráma megnézésére. Valahogy úgy vagyok vele, hogy amúgy sem vagyok túl felemelő hangulatban, ezért valami olyan „forrásra” van szükségem, ami jó kedvre derít, ne adj isten, nevetni is tudok rajta és trágárságmentes.

A kisfiam megszületéséig, ha otthon voltam, akkor karácsonykor az „én feladatom” volt a fa feldíszítése és a lakás dekorálása, miközben anyukám sütött, főzött a konyhában. Ilyenkor a háttérben gyakran non- stop mentek a különféle tv-ben fellelhető karácsonyi filmek. Mivel a lakásunk konyhája pöttömnyi (nem is tudom, hogy hogyan gondolták anno, hogy ebben 1 vagy 2 gyerekkel kényelmesen le lehet ülni étkezni vagy éppen a háziasszonyi feladatokat kényelmesen elvégezni –, bár ennek a hátteréről volt egyszer Makovecz Imre építésznek egy nagyon érdekes előadása -, de ez majd inkább egy másik poszt témája lesz)

Szóval konyhánk méreteiből adódóan törekedtünk arra, hogy az ételkészítési folyamatok alatt csak egy-két személy (legnagyobb részben anyukám) tartózkodjon ott. De nagyon kellemes emlékként őrzöm azokat a gyakori eseteket, amikor apukám előszeretettel "préselte be magát" az asztalhoz a konvektor melletti sarokban álló székre, hogy elfogyasszon néhány frissen kisült süteményt egy bögre tejjel, miközben anyukámmal beszélgetett.

Mivel nálam a karácsonyi hangulathoz hozzátartoznak a „jó filmek”, ezért nem ragadtam le a legfrissebb „giccsparádéknál”, hanem elkezdtem összeírni a személyes kedvenceimet. Íme 8 kedvenc a teljesség igénye nélkül, amiket másoknak is szívesen ajánlok. Az itt található filmek, egytől egyig valami miatt a szívemhez nőttek.

Amennyiben nektek is vannak kedven karácsonyi hangulathoz illő filmeitek, akkor ne habozzatok, osszátok meg velem kommentben!

A bélier család (francia-belga vígjáték, 106 perc, 2014) Komoly és egyben mégis szórakoztató. A sztorija és humora eredeti, a zenéje és a színészi alakítások is szenzációsak.

Az élet háza (amerikai filmdráma, 125 perc, 2001) A film, aminek tanulsága egy életre a szívembe lopta magát. /sajnos magyar szinkronos előzetest nem találtam, de a film megtalálható magyar szinkronnal a neten/

Karácsony Connecticutban (amerikai vígjáték, 89 perc, 1992) Imádom! :) Igazán bájos, szórakoztató karácsonyi vígjáték, a nőcsábász producert játszó Tony Curtissel. /sajnos magyar szinkronos előzetest nem találtam, de a film megtalálható magyar szinkronnal a neten/

Huncutka (amerikai vígjáték, 101 perc, 1991) Az egyik férfi főszereplője, James Belushi, a szórakoztatás egyik nagymestere, aki pótapai szerepeket tölt be egy cuki, dörzsölt, loknis kislány mellett. 

Gézengúzok karácsonya (amerikai vígjáték, 92 perc, 1991) Igazi, szórakoztató, családi történet, két felsőosztálybeli New York-i gyerekről, akiknek hőn szerettet vágyuk, hogy a szüleik újra egy párt alkossanak. Természetesen a film rengeteg aranyos fordulattal van megfűszerezve.

gezenguzok_karacsonya.jpg

Kép forrás: https://port.hu/adatlap/film/tv/gezenguzok-karacsonya-all-i-want-for-christmas/movie-10080

Klaus – A karácsony titkos története (spanyol animációs vígjáték, 96 perc, 2019) A tavalyi év egyik legkellemesebb csalódása volt a Netflixen! Végre egy nem túl giccses, karácsonyi mese, ahol az elkényesztetett gazdag gyerek munkája révén ráébred a közösség összetartó erejének fontosságára és arra, hogy adni JÓ! :)

klaus_a_karacsony_titkos_tortenete-karacsonyi_filmajanlo-spiritualis_film_2.jpg

Kép forrása: https://mozipremierek.hu/movie/2439-klaus-a-karacsony-titkos-tortenete

A mindenttudó (amerikai romantikus vígjáték, 95 perc, 2009) - Imádom! Tanulságos, viccesen komoly történet arról, hogy attól, hogy valaki számos bestseller könyvet írt már Istenről, még egyáltalán nem jelenti azt, hogy Mindenttudó! 

a_mindenttudo-answer_man_poster-karacsonyi_filmajanlo-spiritualis_film.jpg

 Kép forrása: https://en.wikipedia.org/wiki/The_Answer_Man_(film)

Hajnali láz (magyar-svéd-izraeli játékfilm, 114 perc, 2014) Szerintem kevesek által ismert, fantasztikus, reménytadó (spirituális) film a sorsról. Annak ellenére, hogy nem vagyok magyar film rajongó, ezt a filmet csak ajánlani tudom! Érdekessége, hogy Gárdos Péter filmrendező szülei életéből írt nagysikerű, Prix d'Europe-díjas könyvét filmesítette meg. A film egyik különlegessége, hogy a két főszereplő a forgatáson a közös jelenetük felvételekor találkoztak először, hogy hitelesen tudják alakítani szerepüket. Azt hiszem SIKERÜLT!

Köszönöm, hogy itt voltatok és elolvastátok a bejegyzésemet. Remélem, hogy legtöbben találtatok kedvetekre való filmeket. Amennyiben tetszettek az olvasottak, lájkoljátok a cikket, és csatlakozzatok a Go Anyu Go közösséghez facebookon és/vagy instagramon.

Ha pedig szeretnél értesülni az új blogbejegyzésekről, akkor klikkelj a KÖVETÉS feliratra, ami go_anyu_go_blog_kovesd_a_blogot.jpg jobb oldalon felül található.

Hamarosan újra itt! :)

Mindenkinek további szép adventi időszakot kívánok!

Addig is Go Anyu Go!

Üdvözlettel: Zita von Csákvári

Ha szívesen olvasnál egy reményteli történetet családunk életéből, akkor klikk ide <<

#goanyugo #filmajánló #karácsonyifilmajánló #adventifilmajánló

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Patreides · patreides.blog.hu 2020.12.04. 06:47:04

A Karácsony Connecticut-ban nekem is egyik kedvencem, bár félve ajánlanám bárkinek is, mert - számomra érthetetlen módon - az értékelők pl. az imdb-n csak 4,8 pontra tartják.
A rendezője egyébként, meglepő módon, maga a Terminátor, azaz Arnold Schwarzenegger.

A Mindenttudót pedig már csak Lauren Graham (Lorelai Gilmore a Gilmore Girls-ből) miatt is megnézném újra. :)

Ha pedig giccsparádé, én maradnék egy klasszikus, 1946-os filmnél: Az élet csodaszép (James Stewart-al, rendező: Frank Capra)
süti beállítások módosítása