Anyanapló- ÉLETBARÁT inspirációs ötletblog

Go Anyu Go

6+1 kiváló csajos sorozat depi ellen

2019. november 25. - Itt és most

Mindenkinek vannak nagyon nehéz pillanatai az életében, amikor úgy érzi, hogy annyira fáj ott legbelül valami, annyira eltört, hogy szinte belebolondul. Egyedül érezzük magunkat és magányosnak, elvesztjük szinte minden (élet)energiánkat, és csak a puha takarót a fejünkre húzva, és alábújva gubbasztanánk egész nap.

Természetesen (jobb esetben) gyorsan ráeszmélünk, hogy ez nem oldja meg a gondjainkat, és mivel nem vagyunk már ’10 éves kislányok’, elő kell vennünk a tarsolyunkban lévő tapasztalatot és tudásunkat ahhoz, hogy újra nyeregbe kerülhessünk. A tuningolás több tényezőből áll össze, és a filmek képvilága és történetszálai által nyújtott lehetőségek csak egy kis szelete annak az egésznek, ami semmiképpen se helyettesíti a mozgást, a szabad levegőn való sétát, a baráti beszélgetéseket esetlegesen szükséges lelki terápiát.

insta_post.jpg

De vannak azok a pillanatok, amikor csak mindenkitől és mindentől vissza akarunk vonulni.

Személy szerint gyerekkorom óta rajongok a filmekért, és jónéhány éve a sorozatokért is. Vannak igazi nagy kedvencek, amiket időközönként újra nézek, átsegítettek már engem is nem egy nehéz életszakaszon. Valójában, ha szigorúan tekintek erre a szokásomra, akkor úgy is mondhatnám, hogy az egyik függőségeim közé tartozik, aminek segítségével sokszor más világokba, más emberi történetekbe tekinthetek be. Gyakran segítenek kiszabadulni a mindennapok szürkeségéből vagy éppen traumatikus pillanatokból, elgondolkodtatnak és sokszor megnevettetnek. Vannak esték, amikor kimondottan azért nézek vicces sorozatokat, hogy megmosolyogtassanak, felvidítsanak. Szerény véleményem szerint vannak életszakaszok, amiket kár lenne további depis filmekkel spékelni, így kimondottan örülők azoknak a történeteknek, amik elgondolkoztattak és egyben reményt is adtak. Adódik úgy, hogy azt érezem (és biztos vagyok benne, hogy nem járok egyedül ebben a cipőben), hogy minden csőstül jön és összeomlik. Ilyenkor nem árt, ha lapul néhány búűző, derűlátó, de mégis gondolatébresztő sorozat a tarsolyunkban.

  1. Az Isteni sugallat (eredeti címe: Joan of Arcadia) sorozatra a tévében édesanyámmal még 2003 környékén találtunk rá. Gyakran együtt néztünk, ezért is kedves számomra. Főszereplője, Joan Girardi egy átlagosnak látszó tinédzserlány, akinek isten különféle emberi testben jelenik meg, hogy első hallásra értelmetlen feladatokkal lássa el. De ahogy az életben is lenni szokott, idővel minden esemény a helyére kerül, és a megbízások értelmet kapnak. Azért is ajánlom ezt a filmet a nehezebb időkben, mert hétköznapi szituációk segítségével teszi emberközelivé az istenhitet és segít megérteni a részekből összeálló egészet. A sorozat, és annak mondanivalója sokkal több mint egy tipikus gimis sorozat!

 joan-of-arcadia-06.jpg

Kép forrása: http://www.sonypicturesmuseum.com/collection/830/joan-of-arcadia

  1. Erika világa (eredeti címe: Being Erica )

„Nyilván van ilyen barátjuk, a lány, akinek úgy tűnik mindene megvan.  Jó munkahelye van és szuper pasija, remekül érzi magát. Nahát, én nem ilyen vagyok.”

- hallhatjuk a sorozat első epizódjának bevezető mondataiban. Erica Strange, csinos 32 éves, nagyvárosi nő, akinek borzasztó a munkahelye és még mindig a macskájával alszik. A környezetében élő emberek, azonban sokszor nem értik, hogy egy ilyen csinos és művelt lány mint ő, miért nem tudja összehozni a dolgokat. Erica úgy gondolja, hogy a kudarcai hátterében, sorozatos múltbéli rossz döntései húzódnak. Ám egy szép napon, élete legmélyebb pontján találkozik a kórházban a titokzatos Dr. Tommal.  A terapeuta élete lehetőségét kínálja Ericának úgy, hogy visszaküldi őt az időben, hogy helyrehozza múltbéli hibáit. Így kezdetét veszi, az az önimereti kaland, ami arra keresi a választ, hogy vajon valóban meg tudja e változtatni Erica a múltját és ebből kifolyólag a jelenjét.

being_erica.jpgKép forrása: https://www.amazon.co.uk/Being-Erica-Season-1-DVD/dp/B003IMMELK

  1. Sex és New York (eredeti címe: Sex and the City), az örökzöld, népszerű női sorozat, amit a harminctól ötvenes korosztálynak aligha kell bemutatni, :) Négy tipikus, munkájukban sikeres New York-i szingli nőről szól, akik folyamatosan a szerelmet keresik.

Be kell valljam, hogy ez azon sorozatok egyike, ami első blick-re nem igazán fogott meg. Németországban láttam először, de nem volt rám nagy hatással, ha a tévében játszották rögtön átkapcsoltam. Viszont évekkel később, amikor újra rátaláltam, már felkeltette az érdeklődésemet és én is nagy rajongója lettem, mert a szép cipők, design ruhák és pezsgő Manhattan-i élet bemutatása mellet, sok párkapcsolati tabutémát is elkezdett feszegetni. 

  1. Grace és Frankie (eredeti címe: Grace and Frankie) egy olyan sorozat, ami nem csak szórakoztató, de elgondolkodtató is. Arra próbál rámutatni, hogy az ember kora nem garancia arra, hogy nem kell újrakezdeni. Zseniális szereposztás, nagyszerű történetszál, amit Emmy díjra jelöltek. Két nő és két férj, baráti kapcsolatnak látszik. Ám mi történik két hetvenes- nyolcvanas éveiket taposó nővel, amikor férjeik bejelentik, hogy kapcsolatuk túl van már a barátságon, és szerelmi kapcsolattá nőte ki magát. Jelenleg a NETFLIX-en elérhető, de magyar szinkron sajnos még nem készült hozzá.

  1. The Kominsky Method: Ez a filmsorozat is inkább az uniszex kategória, talán egy kicsit a Grace és Frankie maszkulin változata, ami számomra is egészen friss még, mert csak tegnap szereztem róla tudomást. De az előzetese megtekintése után rögtön a filmes bakancslistámhoz adtam, mert a látott képkockák és hallott dialógusok alapján (amit személy szerint németül néztem meg), nagyon érdekesnek ígérkezik. Központi szála az öregedéssel és az elmúlással kapcsolatos, de a drámai szál mellett itt is meghatározó szerepet tölt be a humor. Jelenleg ugyancsak a NETFLIX-en elérhető.

6. Szívek szállodája (erdetei címe: Gilmore Girls) című sorozatban Lorelai Gilmore és lánya      Rory életét követhetjük végig. A sorozat több témát is körüljár, többek között a családi                problémákat, barátságot, szerelmet ugyanúgy, mint a generációs különbségeket és társadalmi osztályokat. Az ambíció, oktatás, munka, szerelem, család és az osztályokkal kapcsolatos kérdések alkotják a sorozat néhány központi felvetését. A sorozat erős társadalmi kritikát is tartalmaz.
gilmore-girls-szivek_szallodaja_goanyugo_go_anyu_go_zita_von_csakvari.jpgKép forrása: http://images6.fanpop.com/image/photos/40500000/Gilmore-Girls-the-00s-40533600-1200-900.jpg

7. Jóbarátok (eredeti címén Friends): Egy örökzöld uniszex sorozat lányoknak és fiúknak egyaránt! Hat jóbarát, 6 tökéletesen különböző karakter mindennapjait követi nyomon, 100 % humor.

frends_jobaratok.jpgKép forrása: https://tvline.com/2019/03/12/friends-reunion-revival-explained-interview/

Remélem, hogy sikerült néhány jó tippet adnom a búűző, vidám pillanatkokhoz! Ha tetszett a filmajánló, akkor jelezd ezt felém mindenképpen azzal, hogy a tetszik gombra nyomsz! :)

Írjátok meg ti is nyugodtan kommentben, hogy milyen kedvenc, bevált sorozatokat ajánlotok ebben a témakörben és néhány mondatban azt is, hogy miért, kinek ajánljátok! 

Ha tetszett az ajánlás, osszátok meg másokkal is!

Hamarosan újra jelentkezem!

Go Anyu Go/ Zita von Csákvári

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása