A gyömbéres teával még 2010 környékén ismerkedtem meg, amit egy nagyon kedves barátnőm tanácsára kezdtem el fogyasztani, pofon egyszerű okokból, mert finom és zsírégető hatású. :)
Akkortájt április környékén járt és az időjárás ugyanolyan változékony volt, mint most, én meg nyakig benne voltam az étkezési szokásaim megváltoztatásában, amit többek között heti 2-3 jógaórával, és rengeteg a test számára jó minőségű buborékmentes folyadékbevitellel támogattam. Ez azt jelentette, hogy a cukrozott bolti üdítőket (gyümölcsleveket) teljesen elhagytam.
A narancsos gyömbérteából akkoriban naponta (jól eső mennyiségben) 1- 1,5 litert fogyasztottam és ezt egészítette ki a buborékmentes ásványvíz, és a kedvenc jázminos Sonnentor márkájú (szálas nem filteres) zöld tea.
Ezt teát mindig frissen préselt narancsok és citrom levével, illetve jó minőségű mézzel ízesítettem. Ezek az ízek tökéletesen harmonizálnak a gyömbérgyökér csípős ízével, de még abban is segített, hogy diétám visszapótoljam vele az édes ízeket.
Mivel jelenleg hasonló korszakon megyek keresztül, mint annak idején, és az egyik legnagyobb kihívást a napi, rendszeres szervezetem számára megfelelő minőségű és mennyiségű folyadékbevitel jelenti, ezért úgy gondoltam hasznos, ha egy helyre gyűjtöm az összes ehhez kapcsolódó klassz receptet.
Gyömbér tea készítése friss gyömbérből:
Szeretném megjegyezni, hogy a hozzávalók megadásánál azt általam használt mennyiséget adom meg, de ez ízlés szerint változtatható és variálható. Azt ajánlom, hogy vágjatok bele és kísérletezzetek vele. Szerintem érdemes az összetevők mennyiségét a saját ízlésvilágunkhoz alakítani. :) Pl. aki nem szereti a fahéjat vagy a szegfűszeget, az nyugodtan hagyja el belőle.
Fontos! Vigyázzunk arra, hogy ne essünk túlzásba a gyömbér mennyiségének felhasználásával.
Hozzávalók:
- Friss gyömbér (figyeljünk oda vásárlásnál, hogy ne legyen kiszáradva!) kb. másfélszer 4-5 cm darab
- 3 db szegfűszeg
- 1-2 db fahéjrúd (ízlés szerint)
- víz 1- 1,5 liter
- 2- 3 db lédús narancs kifacsart leve
- 1-2 citrom kifacsart leve
Megjegyzés: Amennyiben bio narancsot vagy citromot használunk, akkor nyugodtan reszeljük bele a héját a vízbe a felfőzése során, természtesen miután alaposan megmostuk, megtisztítottuk a héját.
Elkészítése:
1.) Meghámozzuk a kb. ujjnyi vastag 5 cm hosszú friss gyömbérdarabot.
2.) Kifacsarjuk a 2-3 narancs és az 1-2 db citrom levét és a főzetünk kihűléséig megfelelő edényben (pl. befőttesüveg) hűtőbe tesszük.
Amennyiben bio citrommal és naranccsal dolgozunk, akkor érdemes a kifacsart gyümölcsök héját rövid időre pl. folpackba csomagolva mélyhűtőbe helyezni, hogy kicsit megkeményedhessenek, így könnyebb lesz belereszelni a főzővízbe. A gyümölcsök héját még a kifacsarás előtt alaposan mossuk és sikáljuk meg a biztonság kedvéért.
3.) Lábasba öntjük a kívánt mennyiségű, 1- 1,5 liter vizet.
4.) Beletesszük a fűszereket, 2-3 darab szegfűszeget, 1-2 db fahéjrudat.
5.) Belereszeljük a meghámozott gyömbérdarabot, illetve a mélyhűtőben kicsit megdermedt narancsok és citrom héját.
6.) Felfőzzük a fűszeres levet és forráspont után még kb. 5-8 percig főzzük.
7.) Miután langyosra hűlt a főzetünk, átszűrjük majd hozzáöntjük ízlés szerint az eddig hűtőben tárolt kifacsart narancs- és citromlevet. Ízlés szerint mézzel ízesítjük.
8.) Érdemes üvegbe tölteni és 1-2 óra után a maradékot a hűtőben tárolni, mert ha melegebb az időjárás, akkor könnyen megerjedhet.
Hűvösebb időben melegen, nyáron akár jégkockával dúsítva is fogyasztható.
Bár bevallom, hogy a gyömbér melegítő hatása miatt, nekem inkább őszi - téli ital, de mindenképpen hűvösebb, szelesebb tvaszi- nyári napokon is jól jöhet.
Amire mindenképpen érdemes odafigyelni!
A gyömbérgyökér egyre kedveltebb fűszer és gyógynövény az európai gasztronómia világában is.
Kevesen tudják, de túladagolása mellékhatásokkal járhat, ezért fogyasztása nem mindenkinek ajánlott. Így a receptből készített ital, csak saját felelősségre fogyasztható.
Kiknek nem ajánlott (vagy csak szigorú mértékkel ajánlott) a gyömbér fogyasztása?
Akik epekővel küzdenek, szívgyógyszereket szednek, vagy véralvadási problémájuk van. Legjobb ha előzetes orvosi konzultáció után fogyasztják azt. Amennyiben bizonytalan vagy abban, hogy milyen mennyiségben vagy egyáltalán fogyaszthatod- e ezt a fűszernövényt, akkor ezzel kapcsolatban mindenképpen kérd ki a kezelőorvosod véleményét.
Neked mi a kedvenc meleg (alkoholmentes) italod hűvösebb időkre? Ha van tuti recepted, akkor írd meg a nevét kommentben, vagy küld a receptjét a goanyugo@gmai.com email címre, és ha kipróbálás után tetszik, akkor szívesen megosztom a legjobb recepteket beküldő névvel //ha blogger vagy, akkor blogforrásal// együtt egy új blogbejegyzésben! :)
Ha hasznosnak találtad a cikkben leírtakat, akkor oszd meg bátran másokkal is. Amennyiben szeretnél naprakész maradni a blogbejegyzésekkel kapcsolatban, akkor kövesd a blogot itt a blog.hu oldalán, instagramon vagy facebookon.
Hogyan lettem reménytelen lajhárból aktív panda az elmúlt 2 hétben?!
Mindenkinek nagyon szép napot kívánok!
Go Anyu Go! - Váljon egészségetekre! :)
Üdvözlettel: Zita von Csákvári
Mayerné Répási Adrienn 2020.05.29. 18:22:16