Anyanapló- ÉLETBARÁT inspirációs ötletblog

Go Anyu Go

Narancsos gyömbértea recept

A hűsvös időszakok italának koronázatlan királya

2020. május 28. - Itt és most

A gyömbéres teával még 2010 környékén ismerkedtem meg, amit egy nagyon kedves barátnőm tanácsára kezdtem el fogyasztani, pofon egyszerű okokból, mert finom és zsírégető hatású. :)

1_het_gyomberes_tea_gyerunk_anyukam_go_anyu_go_goanyugo_gyomber_citrom_narancs_fahej.jpg

Akkortájt április környékén járt és az időjárás ugyanolyan változékony volt, mint most, én meg nyakig benne voltam az étkezési szokásaim megváltoztatásában, amit többek között heti 2-3 jógaórával, és rengeteg a test számára jó minőségű buborékmentes folyadékbevitellel támogattam. Ez azt jelentette, hogy a cukrozott bolti üdítőket (gyümölcsleveket) teljesen elhagytam.

A narancsos gyömbérteából akkoriban naponta (jól eső mennyiségben) 1- 1,5 litert fogyasztottam és ezt egészítette ki a buborékmentes ásványvíz, és a kedvenc jázminos Sonnentor márkájú (szálas nem filteres) zöld tea.  

Ezt teát mindig frissen préselt narancsok és citrom levével, illetve jó minőségű mézzel ízesítettem. Ezek az ízek tökéletesen harmonizálnak a gyömbérgyökér csípős ízével, de még abban is segített, hogy diétám visszapótoljam vele az édes ízeket

Mivel jelenleg hasonló korszakon megyek keresztül, mint annak idején, és az egyik legnagyobb kihívást a napi, rendszeres szervezetem számára megfelelő minőségű és mennyiségű folyadékbevitel jelenti, ezért úgy gondoltam hasznos, ha egy helyre gyűjtöm az összes ehhez kapcsolódó klassz receptet.

Gyömbér tea készítése friss gyömbérből:

Szeretném megjegyezni, hogy a hozzávalók megadásánál azt általam használt mennyiséget adom megde ez ízlés szerint változtatható és variálható. Azt ajánlom, hogy vágjatok bele és kísérletezzetek vele. Szerintem érdemes az összetevők mennyiségét a saját ízlésvilágunkhoz alakítani. :) Pl. aki nem szereti a fahéjat vagy a szegfűszeget, az nyugodtan hagyja el belőle.

Fontos! Vigyázzunk arra, hogy ne essünk túlzásba a gyömbér mennyiségének felhasználásával.

Hozzávalók:

  • Friss gyömbér (figyeljünk oda vásárlásnál, hogy ne legyen kiszáradva!) kb. másfélszer 4-5 cm darab
  • 3 db szegfűszeg
  • 1-2 db fahéjrúd (ízlés szerint)
  • víz 1- 1,5 liter
  • 2- 3 db lédús narancs kifacsart leve
  • 1-2 citrom kifacsart leve

Megjegyzés: Amennyiben bio narancsot vagy citromot használunk, akkor nyugodtan reszeljük bele a héját a vízbe a felfőzése során, természtesen miután alaposan megmostuk, megtisztítottuk a héját.

tea-szegfuszeg_fahejrud_fahej_gyomberes_tea_go_anyu_go_gyerunk_anyukam_narancs_zold_tea_citrom.jpg

Elkészítése:

1.) Meghámozzuk a kb. ujjnyi vastag 5 cm hosszú friss gyömbérdarabot.

2.) Kifacsarjuk a 2-3 narancs és az 1-2 db citrom levét és a főzetünk kihűléséig megfelelő edényben (pl. befőttesüveg) hűtőbe tesszük.

Amennyiben bio citrommal és naranccsal dolgozunk, akkor érdemes a kifacsart gyümölcsök héját rövid időre pl. folpackba csomagolva mélyhűtőbe helyezni, hogy kicsit megkeményedhessenek, így könnyebb lesz belereszelni a főzővízbe. A gyümölcsök héját még a kifacsarás előtt alaposan mossuk és sikáljuk meg a biztonság kedvéért. 

3.) Lábasba öntjük a kívánt mennyiségű, 1- 1,5 liter vizet.

4.) Beletesszük a fűszereket, 2-3 darab szegfűszeget, 1-2 db fahéjrudat.

5.) Belereszeljük a meghámozott gyömbérdarabot, illetve a mélyhűtőben kicsit megdermedt narancsok és citrom héját.

6.) Felfőzzük a fűszeres levet és forráspont után még kb. 5-8 percig főzzük.

7.) Miután langyosra hűlt a főzetünk, átszűrjük majd hozzáöntjük ízlés szerint az eddig hűtőben tárolt kifacsart narancs- és citromlevet. Ízlés szerint mézzel ízesítjük.

8.) Érdemes üvegbe tölteni és 1-2 óra után a maradékot a hűtőben tárolni, mert ha melegebb az időjárás, akkor könnyen megerjedhet.

Hűvösebb időben melegen, nyáron akár jégkockával dúsítva is fogyasztható.

Bár bevallom, hogy a gyömbér melegítő hatása miatt, nekem inkább őszi - téli ital, de mindenképpen hűvösebb, szelesebb tvaszi- nyári napokon is jól jöhet.

tea-tropusi_gyumolcsok_gyomberes_tea_gyombertea_narancsos_gyomber_tea_fuszeres_melegito_hatasu_ital_go_anyu_go_gyerunk_anyukam_narancs_zold_tea_citrom.jpg

Amire mindenképpen érdemes odafigyelni!

A gyömbérgyökér egyre kedveltebb fűszer és gyógynövény az európai gasztronómia világában is.

Kevesen tudják, de túladagolása mellékhatásokkal járhat, ezért fogyasztása nem mindenkinek ajánlott. Így a receptből készített ital, csak saját felelősségre fogyasztható.

Kiknek nem ajánlott (vagy csak szigorú mértékkel ajánlott) a gyömbér fogyasztása?

Akik epekővel küzdenek, szívgyógyszereket szednek, vagy véralvadási problémájuk van. Legjobb ha előzetes orvosi konzultáció után fogyasztják azt. Amennyiben bizonytalan vagy abban, hogy milyen mennyiségben vagy egyáltalán fogyaszthatod- e ezt a fűszernövényt, akkor ezzel kapcsolatban mindenképpen kérd ki a kezelőorvosod véleményét.

Neked mi a kedvenc meleg (alkoholmentes) italod hűvösebb időkre? Ha van tuti recepted, akkor írd meg a nevét kommentben, vagy küld a receptjét a goanyugo@gmai.com email címre, és ha kipróbálás után tetszik, akkor szívesen megosztom a legjobb recepteket beküldő névvel //ha blogger vagy, akkor blogforrásal// együtt egy új blogbejegyzésben! :)

Ha hasznosnak találtad a cikkben leírtakat, akkor oszd meg bátran másokkal is. Amennyiben szeretnél naprakész maradni a blogbejegyzésekkel kapcsolatban, akkor kövesd a blogot itt a blog.hu oldalán, instagramon vagy facebookon.

<< Gyerünk Anyukám!

Hogyan lettem reménytelen lajhárból aktív panda az elmúlt 2 hétben?!

Mindenkinek nagyon szép napot kívánok!

Go Anyu Go! - Váljon egészségetekre! :)

Üdvözlettel: Zita von Csákvári

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mayerné Répási Adrienn 2020.05.29. 18:22:16

Ez nagyon jól hangzik. Ki fogom próbálni.
süti beállítások módosítása