Anyanapló- ÉLETBARÁT inspirációs ötletblog

Go Anyu Go

Minőségi rajzfilmajánló kisgyerekeknek az adventi időszakra

2020. november 14. - Itt és most

Az adventhez közeledő és adventi időszakban egyre inkább szóba kerül a mézeskalács, tejszínhabos forró csoki, adventi naptár, szaloncukor és az ajándékozás, hogy december 6-án, hamarosan érkezik a Mikulás és ezután december 24-én karácsonykor, (kinél mi :)) nálunk a Jézuska csengeti a fán lévő porcelán csengettyűt. (Természetesen idővel, amikor már a kisfiúnk befogadóképes lesz, ki fogunk térni arra is, hogy az emberek vallásoktól, kultúráktól eltérően más hagyományok szerint ünneplik ezt az időszakot szerte a világon.)

Számomra november vége és december az az időszak, amikor bekúsznak a mindennapjainkba a gyerekdalok, mesekönyvek mellett a téli, mikulásos, karácsonyi hangulatot idéző mese- , báb-, és rajzfilmek is.

christmas-3794984_1920.jpg

Azt tapasztalom, hogy nagyon sok szó esik a tévézés káros hatásairól, viszont annál kevesebb arról, hogy ha már „arra kényszerülünk” szülőként, hogy megengedjük a lekisebbeknek is, hogy akár 2 éves kor környékétől rajzfilmeket, gyerekeknek szóló videókat nézzenek, akkor legyen az minőségi és mire figyeljünk ilyenkor oda! Ugyanilyen fontos, hogy lehetőleg reklámok nélkül, általunk meghatározott időpontban csak meghatározott időre engedjük meg!

Azzal kapcsolatban, hogy mennyi időre, hány éves kortól ajánlott a kisgyermeket rajzfilmeket, videókat nézni hagyni, erről már számos szakember által írt cikk fellelhető a világhálón, ezért most ezzel kapcsolatban nem is szeretném szaporítani a szót.

Azért is gondoltam, hogy írok egy minőségi rajzfilmajánlót, mert jó néhány szülőtársammal beszélgetve azt látom, hogy a kis családunk nem egyedi eset és nagyon sokan járunk hasonló cipőben.

90468413_216247473061570_7253367372512231424_n.jpg

Saját kép!

Nálunk a kisfiúnk rajzfilmeket körülbelül 17 hónapos korától néz, és a rajzfilmnézéssel töltött időt mindenképpen megpróbájuk egyéb játékformákkal, közös minőségi időben eltöltött tevékenységekkel, egyhuzamban több órányi szabad levegőn töltött idővel, biciklizéssel, nyáron közösségi kerti aktivitással, kirándulásokkal, vonatozással, játszótéri kiruccanásokkal kiegyensúlyozni. Olyan tevékenységformákkal, ahol teret kap az intenzív mozgás, ugrálás és amiben le tudja vezetni a feles energiáit :), amiből bőven van neki!

Most, hogy itt az ősz és itt a vírusos időszak, valószínűnek tartom, hogy azok is el fognak gondolkozni, hogy hagyják gyermeküket rajzfilmet nézni, akik eddig még nem tették. ;)

Szempontok, amiket figyelembe vettem a rajzfilmek összeválogatásánál:

  • agressziómentes!!
  • tanulságos, megoldást kínál a történetben felmerülő problémára
  • megfelel a gyerek életkori sajátosságainak
  • hétköznapi dolgokról, eseményekről szól, olyan szituációkról, amik számukra is ismerősek
  • pozitív hangvételű
  • segít megérteni az ok-okozati összefüggéseket
  • (viszonylag) rövidek, bár nagyobb gyerekeknek (óvodás korosztály) is találtok benne 2 hosszabb rajzfilmet
  • nincs a mesékben gonosz szereplő /mert a jó és rossz fogalmát csak 3 éves kor felett tudják majd megkülönböztetni a kicsik/
  • „villózásmentes” (a képsor (viszonylag) lassú, folyamatos)
  • nyugodt hangvételű (katasztrófa mentes) - bár a Sam a tűzoltó egy nagyon aranyos, tanúlságos mesefilm, személy szerint mindenképpen csak későbbiekben ajánlom megnézésre. 

Fontos, hogy találjuk meg azokat az animációkat és rajzfilmeket, amiket a gyermekünk is szeret, korának és életkori sajátosságainak megfelel. Ne erőltessünk rá olyat, amivel nem tud azonosulni. Biztosan megesik majd kezdő szülőként, hogy nekünk valami nagyon tetszik, nagyon cukinak találjuk, de a gyerekünk nem ért velünk egyet és ennek majd hangot is ad! Ilyenkor érdemes változtatni az elképzeléseinken és közös nevezőre jutni.

Legyünk vele jelen!

Szakítsunk arra időt, hogy az újonnan bevezetett digitális képsoroknál legyünk vele jelen és mondjuk el neki, hogy miket lát. Beszéljük meg, mi van a képsorokon.

Amire szeretném még felhívni a figyelmet, mert szerintem nagyon fontos! 

Tudatos szülőként, mindenképpen oda kell figyelnünk arra, hogy a nem jól kiválasztott mese, könyv vagy egyéb formában, mint például rajz-, bábfilm vagy animáció frusztrációt okozhat a gyermekben, amit korából, tapasztalataiból kifolyólag még nem tud elmondani. Nem tudja megfogalmazni, hogy mi a baj, mi zaklatta fel. Ezek a frusztrációk rémálmok, félelem, szélsőséges viselkedés formájában is megjelenhetnek. Ha ilyet tapasztaltok, akkor mindenképpen át kell gondolni, hogy mi válthatta ki ezeket, és ennek megfelelően cselekedni kell.

Íme 10 ötlet:

Benő manó és Lili hercegnő apró királysága: Hó hahó /11:06 perc/

Pingu karácsonya /5:32 perc /

  • Postás Pat: Varázslatos karácsonya /25:29 perc/ hosszabb bábfilm

  • A kisvakond: A kisvakond és a hóember /9:27 perc/

Bing: Tél (témába vágó rövid részek) /10:42 perc/

  • Harcos Bálint: Szofi és a Mikulás /Pagony/ /7:45 perc/

  • Bogyó és Babaóca: Hóember /4:55 perc/ 

  • Bob a mester: Bob fehér karácsonya /10:09 perc

  • Nyuszi Péter: Nyuszi Péter karácsonya


    Caillou karácsonya /1:12:45 perc/ Hosszú rajzfilm

Megjegyzés: Semmiképpen sem ajánlom idő előtt a legkisebbekkel megnézetni a mostanában nagyon kedvelt Disney, Pixar, … stb., egész estés rajzfilmeket/ animációkat! Az ezekkel közvetített információhalmaz egyszerűen túl sok még nekik! (Amennyiben ezzel kapcsolatban bővebb információt szeretnétek, kérdezzétek meg egy szakértő véleményét.)

go_anyu_go_blog_kovesd_a_blogot.jpgKöszönöm, hogy itt voltatok és elolvastátok a bejegyzésemet. Amennyiben hasznosnak találjátok az olvasottakat, csatlakozzatok hozzám és a Go Anyu Go közösséghez facebookon és/vagy instagramon. Ha pedig szeretnél értesülni az új blogbejegyzésekről, akkor klikkelj a KÖVETÉS feliratra, ami jobb oldalon felül található.

Hamarosan újra itt! :)

Addig is Go Anyu Go!

Üdvözlettel: Zita

Ha felkeltettem az érdeklődésedet és szeretnél rólam többet megtudni, akkor olvasd el ezt!

                                          << vissza az együttműködési lehetőségekre

Kapcsolódó cikkek:

>> Bing nyuszi: Az első rajzfilmsorozat, amit szívünkbe zártunk

>> 5 + 5 egyszerű mondók és gyerekdal kezdő szülőknek

<< Családi filmajánló (szülőknek) az adventi- karácsonyi időszakra

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása