Anyanapló- ÉLETBARÁT inspirációs ötletblog

Go Anyu Go

Karácsonyi káosz helyett erőszakmentes kommunikációt kívánok mindenkinek!

2020. december 13. - Itt és most

Karácsony azért érdekes kommunikáció konfliktuskezelés szempontjából, mert sajnos ez sokaknak nem csak a szeretetről, hanem a családi vitákról, súrlódásokról, feszültségről szól. Ebben segíthet felkészülni, kezelni az erőszakmentes kommunikáció (röviden EMK), önismereti háttérrel támogatva, hívja fel erre a figyelmünket Varga Szilvia Edit mediátor, párkapcsolati tanácsadó, coach. 

vsze_mediator_cauch_eroszakmentes_kommunikacio.JPG

A kép Varga Szilvia Edit egedélyével került a blogbejegyzésbe.

Szívügyemnek érzem az emberi kapcsolatok fejlesztést. Munkám által szeretném átadni, hogy mennyire fontos az empátia, a helyes kommunikáció és a hatékony konfliktuskezelés. 

Varga Szilvia Edit

Az EMK segíthet igazán békés karácsonyi ünnepeket megélni, a frusztrált, elvárásoktól hemzsegő, feszültséggel teli karácsonyok helyett. 

Most ráadásul sokan csak telefonon tudnak beszélni a rokonokkal vagy esetleg videóhívással, ahol felértékelődik a szavak súlya. 

Biztosan neked is feltűnt már kedves olvasó, hogy bár az internet, és a technikai vívmányok fejlődése a kommunikációnak nagyobb, szabadabb teret adott, egyúttal új konfliktushelyzeteket is hordoz magában.

Itt szeretném a példa kedvéért a chat-beszélgetéseket (vagy akár kommenteket) megemlíteni, amik mindenféle mimika és gesztus, ill. hangunk játéka (hangerő, hanglejtés, beszéd ritmusa) nélkül történnek meg. Tudtad azt, hogy a szavak csak a kommunikáció 7-8 %-át teszik ki, a mimika és a gesztus 55% és a hangunk jellemzői 37-38%-ot foglalnak magukban?!

eroszakmentes_kommunikacio_emk_empatikus_kommunikacio.jpg

Miért fontosak ezek a tények?

Valószínűleg veled is megesett már, hogy az írott szavakat másképpen értelmezted saját magad által egy bizonyos képzeletbeli hang kíséretében, illetve másképpen értette egy ismerősöd, akinek felháborodva olvastad fel a „vérlázító” szavakat, illetve mondatokat és másképp értelmezte azt a mondatok írója.

Bár nem szervesen kapcsolódik ide, de mégis eszembe juttatja azokat a német nyelvtanítás során gyakran előfordult nem túl szokatlan eseteket, amikor a kezdő nyelvtanulók arra "hajaznak", hogy a nyelvtant roppant mód felületesen kezeljék, azzal a címszóval, hogy hiszen arra úgy sincs annyira szükségük.

Indoklás: mert XY, azt mondta.  :D

Természetesen a nyelvtan nem áll mindenek fölött, és a szókincs egyszerűen elengedhetetlen része a kommunikációnak. Gondoljunk csak bele, hogy ha az anyanyelvünkön könnyedén félreértések generálódhatnak, akkor nem érdekünk-e, hogy egy idegennyelv esetén minél pontosabban fogalmazzuk meg, hogy mit szeretnénk annak érdekében, hogy könnyebben és pontosabban megérthessék szándékunkat. Ha beszélgető partnerünk (főnökünk vagy kollégánk, akár barátunk) gondterhelt, stresszes és ingerlékeny, akkor még saját anyanyelvünkön is könnyen kialakul a konfliktus helyzet, amiben kiszolgáltatottnak és megalázottnak érezhetjük magunkat.

eroszakmentes_kommunikacio_goanyugo.jpg

De vissza a karácsonyra és az erőszakmentes kommunikációra, aminek fogalmával először az egyik Dr. Domján László által vezetett Agytréning tanfolyamon találkoztam 17-18 éves korom környékén könyv formájában. Már akkor is felkeltette az érdeklődésemet ez a témakör és azóta is terveztem, hogy egyszer részt veszek majd egy ezzel kapcsolatos kurzuson. Így amikor néhány héttel ezelőtt Varga Szilvia Edit meghirdette az Erőszakmentes kommunikáció workshopot, akkor úgy gondoltam, itt az idő és az alkalom.

Magamról röviden (a teljesség igénye nélkül) csak annyit, hogy bár úgy gondolom, hogy barátságos, érdeklődő és inkább extrovertált, mint introvertált ember vagyok, számos alkalommal, különféle szituációkban másokhoz hasonlóan velem is előfordult már, hogy görcsbe rándult a gyomrom, vagy féltem felhozni egy megbeszélésre váró témát/problémát magánemberként vagy kollégaként vagy alkalmazottként egyaránt. Számos alkalommal éreztem azt, hogy nincs eszközöm arra, hogy elmondjam mire vágyok, mit érzek, mit kérek, hogy kívülálló vagyok. Mert ha elmondom, akkor annak az lesz a vége, hogy erős ellenállásba ütközöm, ami csak vitát, konfliktust és további egymásnak való ellenfeszülést szül, megoldás nélkül.

Szilvi kurzusán megtudhattam, hogy az EMK módszer segítségével megtanulhatok kiállni magamért, valamint érvényesíteni a kéréseimet úgy, hogy empatikus, elfogadó maradok, de nem kell meghunyászkodnom. Az EMK fejleszti az érzelmi intelligenciát, kifejezhetjük vele valódi érzéseinket, szükségleteinket.

Ami nagyon fontos, hogy ezzel a módszerrel elérhető egy minden érintett számára elfogadható, megnyugtató, „nyertes” megoldás, illetve ennek a módszernek a segítségével a gondolkodásmódunkat is átformálhatjuk, és a konfliktusokban is segít meglátni a kapcsolódás, az empátia, az egymás megismerésének lehetőségét.

vita_2_eroszakmentes_kommunikacio_goanyugo.jpg

Vannak dolgok, amiket szerintem már az iskolában is éveken keresztül, állandó tantárgyként tanítani kéne, és egyet értek azzal, hogy az EMK is ilyen. Ráadásul, ha rajtam múlna, akkor gyakorlati képzésként szervezném meg, melyre a diákok nem jegybeli, hanem egyéb visszajelzést, értékelést kapnának. A cél az lenne, hogy egyénként és közösségként is egyre közelebb kerüljenek mindannyian az erőszakmentes, empatikus kommunikációhoz. Nemcsak a diákoknak, de a pedagógusoknak is szükségük lenne ilyen intenzív gyakorlatra alapuló képzésre. Ezeket a gondolatokat arra a kétéves, német nyelvtanárként állami oktatásban eltöltött időszakra is alapozom, amikor olyan környezetben, újpalotai szakiskolában tanítottam, ahol volt olyan osztály, vagy egy-egy osztályon belül néhány gyerek, akik óriási kihívás elé állítottak. Őszintén szólva, volt, hogy úgy éreztem, nekem még szerencsém van, mert láttam olyan tanárkollégákat is, akiket konkrétan szinte „megettek” a diákok reggelire. Sajnos nem igazán kaptunk a kezünkbe a vezetéstől ezekre a szituációkra jó eszközöket, az ösztöneinkre és a józan eszünkre voltunk bízva. Remélem, hogy ez a közeljövőben ez változni fog.

Varga Szilvia Edit mediátorként, coach-ként, gyakorló édesanyaként, feleségként naponta alkalmazza az EMK módszerét, amivel nem csak saját, de a hozzá forduló 500 ügyfele életét is megváltoztatta. Szilvi olyan online tananyagot kínál most minden érdeklődő számára, aminek segítségével mi is az erőszakmentes kommunikáció útjára léphetünk.

logo_feher_hatter_varga_szilvia_edit_csaladi_problemak_megoldasa_goanyugo_goanyugoegyuttmukodes.jpg

A logó Varga Szilvia Edit egedélyével került a blogbejegyzésbe.

Tőlem nemcsak az erőszakmentes kommunikáció lépéseit, technikáját fogod megtanulni, hanem a tranzakcióanalízisben alkalmazott önismereti modelleket is megismered. Ezáltal megérted, miért nem működött eddig a kommunikációd, sőt, képes leszel változtatni gyerekkori mintáidon is.”

Amennyiben te is szeretnéd megtanulni ezt a 4 lépésből álló módszert, ami könnyed, empatikus kommunikációra törekszik, akkor látogass el Szilvi oldalára, és válaszd ki a számodra legszimpatikusabb online, videós tréning csomagot.

https://csaladiproblemak.hu/empatia/

Én mindenképpen kipróbálom!

go_anyu_go_blog_kovesd_a_blogot.jpgAmennyiben hasznosnak találtátok az olvasottakat, jelezzétek ezt felém a tetszik "gombra" való nyomással, csatlakozzatok hozzám és a Go Anyu Go közösséghez facebookon és/vagy instagramon. Ha pedig szeretnél értesülni az új blogbejegyzésekről, akkor klikkelj a KÖVETÉS feliratra, ami jobb oldalon felül található.

Hamarosan újra itt!

Go Anyu Go! Mindenkinek áldott, boldog, békés ünnepeket kívánok!

Zita

#goanyugo #boldogkarácsonyiünnepeket #ekm #erőszakmenteskommunikáció 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása