Anyanapló- ÉLETBARÁT inspirációs ötletblog

Go Anyu Go

Családi játékidő Prágában

Bámulatba ejtő, élményt adó játszótér Prága 9. kerületében

2021. július 21. - Itt és most

Most egy olyan témáról szeretnék írni, ami már egy ideje motoszkál bennem; a játszóterekről.

cimlapra.jpg

Érdekesség: A képen az akkoriban 2 éves kisfiúnk mászik éppen a teljesen biztonságosan kialakított toronyba fel. 

Újra itt a nyár és ez végre az időjárásban is megmutatkozik, és a turizmus is láthatóan aktivizálódik, így egyre többen utaznak a családjukkal külföldre, és sokan választják célpontnak a Magyarországról könnyen megközelíthető cseh fővárost, Prágát

Ebben az évben lesz öt éve, hogy közelebbi ismeretségbe kerültünk a fővárossal. Időközben egyre nagyobb rálátásunk nyílt azokra a gyerek- és családbarát helyszínekre, amik szülői szemmel nézve is vonzóak.

Bár a Cseh fővárosban sem tökéletes minden és a kerítést sem kolbászból fonják, gyakran mégis az az érzésem, hogy nem ártana, ha parkrendezés és játszótér kialakítás szempontjából példát vennének róluk a magyarországi illetékesek.

A jelenlegi posztban bemutatott játszótér az első látogatásunk után az egyik kedvencünkké vált. Két, a közelben lakó barátnőm hívta fel rá a figyelmemet, és az akkortájt kétéves kisfiammal kerestük fel először. Ha rangsorolnom kellene az eddig látott játszótereket, akkor ennél mondtam azt, hogy AZTA…wow…

101576061_2657838531164011_2439589884244000768_n_1.jpg

Ha tömegközlekedésben gondolkodunk, akkor sem kell megriadnunk attól, hogy felkeressük ezt a helyet. Jó szívvel ajánlom figyelmetekbe a PID Lítačka appot. Nálam vannak olyan napok, amikor simán szinte bárhol eltévedek :) , de amióta használom, sokkal stresszmentesebbé és kiszámíthatóbbá vált a prágai közlekedésem. Plusz pont az alkalmazásnak, mert azt is megmutatja, hogy a villamosok akadálymentesítettek-e vagy sem, ami a babakocsi szempontjából fontos.

Rövid segítség a helyszínre jutáshoz:

Prága 9-ben (vagyis a 9. kerületben) található és metróval könnyen megközelíthető. A megálló neve Kolbenova. A metróból kijövet haladjunk jobbra a Möbelix áruház felé, majd az áruháznál forduljunk ugyancsak jobbra. Ott gyalogoljunk tovább egyenesen egészen a Rybnik zahrádky nevű, nagyon szépen kiépített parkhoz. Ami nekem kimondottan tetszett, hogy nem csak a park babakocsibarát, hanem a lejárat is úgy van kialakítva, hogy babakocsival is könnyedén és biztonságosan le lehessen gurulni.

park_zahradky_kollazs_goanyugo_elmenybarat_otletblog_2.jpg

A parkban a halastó körül 4- 5 játszó helyszín található, ahol gyermekeink szórakozva tehetik próbára magukat. A legmonumentálisabb egy torony, amit - kialakításából adódóan a kisgyerekek (illetve akár az őket kísérő szülők is,) teljesen biztonságosan bejárhatnak.

A monumentális játszórészt látva kicsit elbizonytalanodva kérdeztem rá a barátnőmnél, hogy ez belépőköteles-e. A barátnőm csodálkozva nézett rám és a fejét rázta. Ez egy sima játszótér- mondta. Itt nem kell fizetni.

Amikor utoljára jártunk itt, a park füvesítése még folyamatban volt, de amilyen tempóban Prágában a dolgok haladnak, úgy sejtem már befejeződhetett. A játszóhelyszínek körül található egy- két pad, de arra is van lehetőség, hogy plédet hozzunk és arra telepedjünk le. Piknikezzünk bátran, mert senki sem szól meg érte, az aktív, rendeltetésszerű parkhasználat Prágában teljesen természetes. Sajnos a tuják és a facsemeték még nem adnak mindenhol jelentőségteljes árnyékot, így nagy kánikula esetén érdemes napfényvédő krémet, sok folyadékot vinni. Büfé és WC tudtommal nincs a közelben, de elképzelhetőnek tartom, hogy idővel ez is változik.

kollazs_pragai_jatszoterek.jpg

Közvetlenül a torony-mászóka mellett található egy sokkal alacsonyabb, fából készült játszórész is, ezzel (láthatóan) a totyogó-, illetve még éppen csak stabilabban járó korosztályra gondolva.

20200830_114032.jpg

Emellett található, egy igazi ügyességi mászókakomplexum nagyobbaknak, aztán tovább sétálva egy beülős, illetve kettő drótkötélpálya tányérhintával kisebb és nagyobb gyerekeknek.

101377961_692091001589022_3855241504784121856_n_2.jpg

Ha árnyékosabb helyre vágyunk, akkor egyszerűen sétáljunk át a halastóhoz. A képen szemben a tó mögött látható a negyedik játszófelület, aminek a sajátossága, hogy rugalmas gumianyaggal van beborítva. 

101860506_757090005063087_5332711487263735808_2_n.jpg

Ha autóval szeretnétek elérni a kívánt célt, akkor nálunk a Waze mellett a Mapy.cz vált be.

Amennyiben Prágában jártok gyerekkel, akkor mindenképpen próbáljátok ki ezt a játszóteret, remélem, hogy a bejegyzésemmel sikerült kedvet csinálnom hozzá. Remélem, hogy nektek is olyan élmény lesz, mint amilyen nekünk volt! 

go_anyu_go_blog_kovesd_a_blogot.jpgHa hasznosnak találtátok az olvasottakat, jelezzétek ezt felémtetszik "gombra" való nyomással, csatlakozzatok hozzám és a Go Anyu Go közösséghez facebookon és/vagy instagramon. Ha pedig szeretnél értesülni az új blogbejegyzésekről, akkor klikkelj a KÖVETÉS feliratra, ami jobb oldalon felül található.

Hamarosan újra itt! További szép nyarat kívánok nektek!

Go Anyu Go!

Zita

Ha esetleg borús időben járnátok Prágában gyerekkel, akkor ajánlóért klikk ide, vagy romantikusabb hangulatú prágai estéről szóló blogbejegyzésért ide:

#goanyugo #gyerekkelvagyok #gyerekkelazélet #prágaiprogram #játszótér #prágainyaralás #prágaicsaládbarátnyaralás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása