Anyanapló- ÉLETBARÁT inspirációs ötletblog

Go Anyu Go

Mit keresnek cseh rendszámú autók Kisorosziban?

Családbarát táborozás

2021. július 29. - Itt és most

Korán reggel van, élvezem a keleti fekvésű nappalinkba egyre intenzívebben beszűrődő napfényt, még úszom az elmúlt hét adta élményekben és az érzésben, hogy sikerült egy kicsit feltöltődnöm.

iglice_pragai_magyar_szulok_egylete_go_anyu_go_pragai_magyarok_hagyomanyorzes_nepzene.jpg

Lassan újraindítom a mosógépet az üdülésünk hat napja alatt felgyűlt szennyessel, és már indul is a mókuskerék. Strukturálom a fejemben íródó végtelen hosszú teendőlistán, hogy milyen feladatok várnak rám, miket kell mindenképpen megcsinálnom. Többek között azon is „töröm a fejemet”, hogy mit főzzek ma, majd a héten, mi az, ami gyors, és finom és még a melegben is jól esik. Azt is át kell nézni, hogy milyen alapanyagok vannak itthon és mi az, amiket még venni kell, és a fő kérdés, hogy: MIKOR?? Arról nem is beszélve, hogy a kicsi porontyunk megeszi -e, amit kigondoltam, mert ő – mint megannyi kortársa - mostanában alig eszik valamit, és azt is: Anya, csak natúr!” – szokta mondogatni. :)

Azon is töprengek, hogy hogyan és mikor kezdjem el adagolni a 3 éves gyerekemnek, - aki folyamatosan, és a szó szoros értelmében rendíthetetlenül és kitartóan azon lobbizik, hogy velem maradhasson otthon, - hogy holnaptól ismét oviba kell mennie.

Még egyelőre boldog vagyok, mert 4 év óta először úgy jöttem haza az üdülésből, hogy valóban azt éreztem, nem csak azt mondom, hogy üdülni voltam, hanem a szótársítást kíséri az érzés is, hogy az időtöltés pihentető volt. Tavaly is mehettünk volna Kisorosziba, de én még nem álltam készen arra, hogy mivel apa dolgozott, egyedül vágjak neki a kétévessel az útnak. De ez az év sok mindenben különbözik a tavalyitól, például abban is, hogy márciusban úgy döntöttünk, hogy a gyerkőc ovikezdésére visszaköltözünk Prágából Magyarországra. Szerencsére a prágai magyar családok Iglice közösségéhez való jó kapcsolódásunk megmaradt. Remélhetőleg, ez még sokáig így is lesz.

iglice_pragai_magyar_szulok_egylete.jpgAz Iglice elnökével, Csoma Borival, az akkoriban három-, de azóta négygyermekes, mosolygós- családanyával, egy a prágai magyar családoknak szervezett fantasztikus mesés zenejáték bemutatón ismerkedtünk meg 3 éve. 

Maďarské kulturní středisko vagyis a Magyar Intézet biztosít helyszínt a prágai magyar családok által jól ismert Iglice-nek, a prágai magyar szülők egyletének. Ez a csoportosulás a prágai (vagy közvetlen környéki,) magyar- és vegyes házasságban élő, kisgyerekes családoknak kínál különféle kulturális, hagyományőrző és magyar nyelvőrző programokat. Ez nemcsak a gyerekeknek kiváló lehetőség, hanem a szülőknek is, hogy beszélgethessenek, ismerkedjenek, eszmét cserélhessenek, miközben gyermekeik más gyerektársaikkal együtt, interaktív formában, különféle programokon kapcsolódhatnak a magyar nyelvhez és kultúrához. Családi több napos programok szempontjából évente két rövidebb csehországi hétvégi-, és egy egyhetes magyarországi nyári táborozáson lehet résztvennie az egylethez tartozó családoknak. 

218653668_540356100735224_7705163965657823036_n_1.jpgMivel Borit erős családi kötelékek fűzik a szentendrei járásban, festői környezetben meghúzódó Kisoroszihoz, így négy éve ide szervezik az Iglice egylet nyári táborát. A táborok egyik különlegessége, hogy lebonyolításába a legtöbb szülő, adottságainak és képességeinek megfelelően bekapcsolódik. Természetesen vannak főszervezők, irányítók és meghívott vendégek is, akik abban segítenek, hogy minél színesebben, érdekesebben és mindenki számára a lehető legjobban teljen el ez a hét.

Az éves programok állandó szereplője a - főleg apukákból és növendékeikből álló Huzavonó együttes, akik népzenéjükkel teremtenek jó hangulatot és húzzák a talp alá valót a táncházhoz. Ebben az évben a kisoroszi nyári táborban meghívott vendégként tartott zenés-táncos foglalkozást három napon keresztül az Eszterhéj formáció, Karát Eszter és Fekete Krisztián részvételével.
white_gold_foil_new_year_vision_mood_board.jpgDe volt itt minden korosztálynak szóló, különösen nagy sikert arató interaktív, rajzos-játékos, hajógyártós, tengeri-ütközetes történelemóra Elek József (Dodival), meseíró kreatív-írás workshop kisiskolásoknak Kiss Noémi írónővel, interaktív gazdakalendárium Navratil Andreával: “Ne kukoricázz” címmel, ahol nemcsak megismerkedhettünk a különféle magvakkal, hanem átválogatásuk után kipróbálhattuk az őrlést is, majd a gyerekek pogácsát készíthettek és szaggathattak, sőt részt vehettek az isteni finom hamis túrógombóc elkészítésében is. 

kisoroszi_tabor_2021_iglice_2_navratil_andrea_az_arany_kalasztol_a_foszlos_kalacsig.jpg

A gyerekfoglalkozásokon készült alkotásokból rögtönzött minikiállítás készült a Református Misszió ebédlőjében.

go_anyu_go_iglice_pragai_magyar_csaladok_egylete.jpg

Lehetőség nyílt arra is, hogy megismerkedjünk Feszti körkép egyik festőjének, Újvári Ignácnak a műtermével, aki sokág Kisorosziban élt és dolgozott. Futaki Józsi bácsi boldogan kalauzolta végig a csapatot és mutatta meg nem csak a műtermet, hanem Kisoroszi egyéb nevezetességeit is.goanyu_2.JPGA főhadiszállásunk, és programjaink fő helyszíne a Református Misszió udvara volt, ahonnan gyakran hallatszott ki boldog gyerekzsivaj, ének- és zeneszó. Azonban akinek a gyermeke korából vagy egyéb okból kifolyólag nem szeretett volna részt venni egy-egy programon, annak arra is volt módja, hogy fakultatív lehetőség mellett döntsön, mint például strandolás Leányfalun, Dunabogdányban vagy a Kisoroszi Szigetcsúcson, vagy egyszerűen játék a szemközti játszótéren.

Táborozásunk harmadik napján a szemközti játszótéren beszédbe elegyedtem az egyik anyukával. Amikor kiderült, hogy mi is a Református Misszióban vagyunk elszállásolva, megkérdezte tőlem, hogy milyen program folyik bent, és kiknek a részvételével. Amikor elmondtam neki, hogy prágai magyar családok vannak itt, akkor elmosolyodva azt mondta: 

Akkor értem már, hogy mit keres az a sok cseh rendszámú autó a parkolóban.”

Részemről hálás vagyok minden iglicés tábor- és programszervezőnek, valamit résztvevőnek, mert csodás, üdítő hetet sikerült eltöltenünk, különösebb programszervezés, bevásárlás, ételkészítés, mosás és mosogatás nélkül, a meseszép Duna-parton Kisorosziban

Remélem, hogy hamarosan újra találkozunk! :)

Ti vettetek-e már részt hasonló családi táboron, illetve szívesen kipróbálnátok-e ezt a családi üdülési formát? Tapasztalaitokat, élményeiteket várom kommentben!

go_anyu_go_iglice_pragai_magyar_csaladok_egylete_kisoroszi_1_csoportkep.jpg

Köszönöm, hogy velem tartottál, és elolvastad ezt a kis szösszenetnyi élménybeszámolót. Ha családos prágai magyar vagy és kedvet kaptál csatlakozni az Iglice családi egylethez, akkor keresd a részletekért Csoma Borit a következő e-mail címen: info@iglice.org

Szeretnél értesülni a legújabb blogbejegyzésekről?! Akkor mindenképpen klikkelj a KÖVETÉS feliratra, ami jobb oldalon felül található. Jelen vagyok a facebookon és az instagramon is. 

Üdvözlettel: Zita

#prága #gyerekkelvagyok #iglice #igliceprágaimagyarcsaládokegylete #kisoroszi

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása