Anyanapló- ÉLETBARÁT inspirációs ötletblog

Go Anyu Go

A lényeg, hogy csináld!

Egy bloggeranya BloggerKépzős naplója: Második fejezet

2019. szeptember 06. - Itt és most

goanyugobloghu_goanyugo_bloggolni_szeretnek_bloggerkepzo_hogyan_tudnek_bloggolni_penzkereses_bloggolassal.jpgMa délelőtt egyszer csak azt vettem észre, hogy a kisfiam nagyon csendben van a hátam mögött az ágyunkon.

A helyzet az, hogy gyakorló anyukaként már tudom, hogy a nagy csend általában gyanús. Ekkor többnyire valamiféle újdonsült játékba van belemerülve, - mint pl. egy kedvenc tollam szétszedése, vagy két megkaparintott kihúzófilccel való színes ismerkedés, - ami aztán teljes felfordulással és/vagy takarítással jár.

Most azonban sejtettem a valószínűnek tűnő választ, ami idő előtt történt meg. Elaludt. Kicsit pánikba is estem, mert úgy gondoltam, hogy van még egy kis időm pontosan kigondolni, hogy hogyan koordinálom le a délelőttünket, mit csinálunk, illetve mit csinálok majd abban a bizonyos szundi-idős (jajj, ne viccelj nem nekem, neki) napi kb. másfél esetleg két órában.

Miért fontos (nekem) ez annyira?

Ez az a (bizonytalan hosszúságú) idő, amit egy szakaszban hatékonyan, kötelezettségekkel vagy egyéb más fontos teendőkkel, mint pl. a gyerekruhák átválogatása évszak- vagy méretváltásnál, szortírozással, átutalások intézésével, hivatalos telefonokkal, tornával… vagy éppen blogírással tudok tölteni. Vannak olyan tevékenységformák, amiket inkább egyedül végzek, mert bármennyire is imádom, és szeretem a kis porontyomat, ha ő is részt vesz ezekben, akkor az a türelmem határait karcoló legalább tripla idővel és energiával jár. Főleg pár napja, amióta mindenhová felmászik, így már a konyha asztal közepén sincs semmi biztonságban, arról nem is beszélve, hogy folyamatosan aktív, lankadatlan éberséggel kell őt a lakáson belül is nyomon követni a testi épsége megóvása érdekében.

A blogírás klassz én választottam és alkotó erőt ad, de nagyon fontos számomra, hogy ezzel ne a családomtól vegyem el az időt. Ez viszont fejlődést, rugalmasságot -és lássuk be reálisan- rögtönzést kívánó logisztikát kíván. 

Na akkor kezdjük el hivatalosan is ezt a BloggerKépzős naplót ezen a szép, tökéletes hőmérsékletű koraőszi napon.

Mit is jelent ez pontosan?!

Arra gondoltam, hogy mivel jónéhányan vagyunk, akik szeretnék saját gondolataikat online másokkal is megosztani- legyünk anyák, vagy nem anyák, vagy anyaság előtt állók, vagy egyszerűen csak nők vagy férfiak, akik szeretnének bloggolni vagy már vezetnek is blogot, vagy ne adj isten megrekedtek az írásban vagy még el sem kezdték csak fontolgatják-  betekintés engedek online napló formájában, hogy hogyan alakul az én blogos utam a 30 témakör megírása közben, minden szépségével és vesződségével együtt.

Terveim szerint a napló ezen formája, azt az utat, folyamatot járja be, amin a BloggerKépző zárt csoport 30 témakörét kibontom.

varga-czako_adrienn-_logo.jpg

Mi az a BloggerKépző zárt csoport?

Varga-Czakó Adrienn (VargAda) által indított, koordinált és moderált kezdő vagy újrakezdő bloggereket segítő bloggercsoport, amit a facebookon itt érhetsz el:

Ki kerülhet be a zárt csoportba?

Minden bloggolás iránt érdeklődő, bloggoló vagy bloggolási szándékkal rendelkező személy.

(Hát ez nagyon hivatalosan hangzott, de igaz. ) emoji_3.jpg

Hogyan csatlakozhatsz?

A.) Amennyiben meghívott a csoport egyik tagja, akkor elküldöd a csatlakozási szándékodat a facebookon és megválaszolsz két Ada által feltett egyszerű kérdést.

B.) Amennyiben még nem érkezett egy csoporttagtól sem meghívód, de szeretnél részt venni a csoport életében, akkor is küld el nyugodtan a csatlakozási szándékodat és válaszold meg az Ada által feltett 5 kérdést, hogy jobban megismerhessen.

Ha ez megtörtént, akkor bent is vagy! Gratulálok, megtetted az első lépést.

Isten hozott köztünk! 

Mi legyen a második lépés? Nos ez rajtad áll, mert önálló munka folyik.

Részemről a következő opciókat ajánlanám:

Kezd az elején: Görgess le egészen a hírfolyam aljáig és nézd meg milyen számodra hasznos információkat találsz. Amennyiben „grafomán vagy” :D, vagy legalább is szívesen írsz, akkor nevezz ki egy füzetet BloggerKépzős füzetnek és készíts bele jegyzeteket, vagy pötyögd be a gondolataidat számítógépen egy doksiba. Ez segít az új információk rendszerezésében, visszakeresésében.

Görgess le a hírfolyamban, amíg meg nem találod a 30 témakört tartalmazó listakiírást. Olvasd el végig, majd válassz ki belőle egyet, ami szimpatikus és kezdj neki a megírásának. Azért is érdemes elolvasni többször is a listát, mert lehet, hogy egy kósza pillanatban, kiszámíthatatlanul pl. mosogatás, takarítás, zuányzás, vezetés, futás... közben fog beugrani a megfelelő ötlet egy bizonyos témához.

Vagy hallgasd meg jelenleg 6 témakörben az Ada által elkészített podcastokat *, amiben megtalálod Ada bemutatkozását is, illetve hasznos ötleteket és tippeket az időbeosztással, illetve a blogírással kapcsolatban. Ezekből nyugodtan készíthetsz jegyzeteket a füzetedben vagy online!

*„A podcast egy olyan hanganyag (vagy videóanyag), amit készítője interneten tesz közzé.  Olyan rádióadás szerű tartalom, ami feltöltést követően online érhető el.” Idézet forrása: https://www.cvshark.hu/cv-shark-podcast-01-errol-ne-maradj-le-2017-ben

Légy aktív! Olvass másokat is, mert inspiráló és egyúttal nagyszerű lehetőség megismerni a csoporttagokat a bejegyzéseiken keresztül! Személy szerint ért egy pár nagyon kellemes meglepetés! :)

Ne másolj! Merj egyedi lenni, mert így találsz rá a saját hangodra! Az egyéni hangvételedtől és gondolataidtól lesz stílusos a blogod tartalma, akkor is, ha már sokan vannak, akik hasonló témakörben kezdtek el írni!

Adj visszajelzést arról, ami tetszik! Legyen az egy bloggerképzős kép, videó, podcast vagy egy csoporttársad posztja. Mindenkinek jól esik az építő jellegű, pozitív töltetű visszajelzés, az eszmecsere. Neked is! 

„Egy blog egyfajta folytonos utazás egy emberi útikönyvvel, akit megismerhetsz. Sok útikönyvből lehet választani, és mindegyiknek saját olvasótábora van. Bajtársiasság és együttműködés van a blogokat vezető emberek között. Mindenfajta struktúra, gráf, gyűrű stb. szerint mutatnak egymásra” 

Dave Winer /aki az egyik legkorábbi, máig élő amerikai blogger/

Lépj a BloggerKépző színpadára a kulisszák mögül méghozzá a Bemutatkozás kép alatt, amit blog nélkül is megírhatsz! Mi, már néhány hónapja résztvevő csoporttagok is kíváncsiak vagyunk az Újakra!

Ha még nem tetted meg, akkor válassz blogkezelő felületet és kezd el!

Ismerd meg VargAdát jobban a blogján keresztül: https: //vargada.blog.hu/, így az aktuális élethelyzetéről is informálódhatsz 

csapatmunka_bloggerkepzo_go_anyu_go_goanyugobloghu_hogyan_bloggoljak_bloggolni_szeretnek.jpg

Miért jó a csoport forma? 

Egy csoportnak mindig van csoportdinamikája, ami jó esetben motivál és előrevisz az utadon! A szó töltete is mutatja, hogy ez nem egy statikus dolog, hanem valami, ami folyamatosan változik, hullámzik és a működése a csoporttagoktól, illetve a csoportot koordináló személytől függ. Megesik, hogy a csoport lendülete egy kicsit lelassul vagy éppen felgyorsul. Bármelyik is történik, fordítsd ezt a javadra. Pl. ha lelassul, akkor érdemes ilyenkor pótolni az „elmaradásokat”, „kipofozni” a blog megjelenésér, befejezni a félbemaradt posztokat…stb. A lényeg, hogy csináld!

Nekem az az egyik legnagyobb kihívásom, hogy sokszor elhessegessem azt az érzést, hogy csigalassúsággal haladok, ebből nem lesz semmi...bla bla bla... De a legkockázatosabb az a gondolat, ha elkezdem magamat máshoz hasonlítgatni! Itt máris van egy mentális tréninglehetőség, amit folyamatosan gyakorolhatok, mert bármikor jól jön majd az életem során. Akárcsak a jógában, itt is fontos, hogy a saját kiinduló pontomhoz képest fejlődjek folyamatosan. Az pedig akkor történhet meg, ha töretlenül csinálom, ebből következően nem hagyom abba!!  A rutin és még jónéhány más lényeges dolog is, idővel fejlődik ki!

Bár a kihívás neve 30 napos kihívás, tarts észben, hogy valahol mindig el kell kezdeni! 

Tehát érdemes mindenekelőtt a célodat megfogalmazni, akár felírni egy lapra vagy a bloggeképzős füzetedbe vagy egy jól látható helyre kitűzve, hogy lásd! Erre fókuszálj!

Ha te már rutinos bloggoló vagy, akinek az a kihívás, hogy a 30 témakört 30 nap alatt írjon meg, akkor tedd azt! De ha kezdő vagy, akinek még a blogkezelő felülete sincs kiválasztva, akkor kezd az elején és haladj a saját tempódban!

A lényeg, hogy hittel folytasd és

  • lény aktív,
  • kérdezz,
  • a bloggerek számára elkészült bejegyzéseket hallgasd meg, olvasd el (érdemes többször)
  • készíts jegyzeteket
  • alkalmazd az új információkat
  • és végül, de nem utolsó sorban a megírt, már elkészült blogbejegyzéseidet oszd meg a csoporttagokkal is a tematikus képek alatt!

Jelenleg a negyedik témán és a nyolcadik héten vagyok túl, így még mindig maradt 25 kidolgozásra való élménykör! Az idő előrehaladtával látom, hogy nálam most heti egy maximum kettő bejegyzés a cél. Ennyi fér egészségesen kezdő anyaként a szabadidőmbe. Ez lehet, hogy változni fog, de most nem erőltetem.

A blogom BloggerKépző menüpontja a napokban bevillanó, teljesen spontán ötlet volt. Felmerült bennem, hogy mi lenne, ha nyomon követhetővé tenném, hogy milyen „kacskaringós” úton haladok keresztül, amíg a 30 témakört befejezem. Természetesen közben vannak leágazások, előre nem tervezett gondolatok, amikből bejegyzések is születnek. Történnek előre nem kiszámítható dolgok, amiket az út bejárása hív elő és ettől szép ez az egész. Nem tudom, hogy hogyan alakul majd, mert az írás folyamata, mert eddig ismeretlen történések hozzák majd az új ötleteket.
oz_mindig_a_sargakoves_uton_go_anyu_go_goanyugobloghu_bloggolni_szeretnek_hogyan_bloggoljak.jpg

Kép forrása: https://makohirado.hu/2017/01/03/mindig-sarga-uton/

Az első posztom megírása után „lefagytam”, a napok meg csak peregtek, a bizonytalanságom viszont ezzel arányosan fokozatosan nőtt, akárcsak az ezzel járó frusztráció.

Ekkor jött a csoport, ami sok szempontból előnyösnek bizonyult, mert amellett, hogy elvárja az önálló munkát jól strukturált keretet ad a kijelölt feladatok által, interakciókra sarkall.

„A csoportmunka ugyan fölbecsülhetetlen értékű, mégsem elegendő, és nem szabad hagyni, hogy függővé válj tőle! Ugyanígy kerüld el azt is, hogy tanítódon vagy mestereden csüngj.”

Eckhart Tolle

Ha kedvet kaptál csatlakozz és legyél te is a csoport tagja! Ne feledd, onnantól kezdve már te is a része vagy, tehát tőled is, függ, hogy hogyan működünk! 

Örülök, hogy elolvastad a bejegyzésemet, remélem, hogy tovább segített az utadon.

Amennyiben tetszett a poszt, akkor mindenképpen jelezd ezt felém a poszt tetejében és/vagy aljában megjelenő Tetszik gombra való kattintással. Észrevételedet, vagy együttműködési szándékodat megírhatod nekem a következő email címre: goanyugo@gmail.com 

Szívesen megismernél jobban?! Akkor ajánlom a figyelmedbe a következő bejegyzéseket.

Go Anyu Go – Anyanapló: Akkor kezdünk

Go Anyu Go – Anyanapló: Bemutatkozás

Hívd életre a szívügyed! De miért éppen Go Anyu Go - Anyanapló?!

Melyik az a 20 lényeges tény magadról, amit másokkal is megosztanál?!

Egy pohár fehérbor az esőben Az élet Prágában

Bloggolnál Te is? / Egy bloggeranya BloggerKépzős naplója: Első fejezet

Go Anyu Go/ Zita von Csákvári

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EzerArcom · www.ezerarcom.blogspot.com 2020.01.10. 05:22:58

Kedves Zita! Annyira pontosan fogalmaztad meg a kezdő blogger érzéseket az első fejezetben, pont itt tartok. Rettenetesen motiváló látni, hogy Te is ugyanezekkel a kételyekkel indultál, és mi lett belőle! Teljesen felpörögtem a bejegyzéseidtől, azt hiszem gyakran visszanézek majd, ha fogyóban a motivációm! Köszönöm, és további sok sikert Neked :)

Itt és most 2020.01.10. 15:04:37

Kedves Ildikó, nagyon köszönöm a visszajelzésedet. Örömmel olvastam, hogy megtaláltak téged is a bejegyzésben leírtak és tovább motiváltak az utad folyatásában. Hálásan köszönöm a visszajelzésedet, mert engem is felpörgettek a soraid és újabb üzemanyagot adtak a folytatáshoz. :)
süti beállítások módosítása