Anyanapló- ÉLETBARÁT inspirációs ötletblog

Go Anyu Go

Mit keresnek cseh rendszámú autók Kisorosziban?

Családbarát táborozás

2021. július 29. - Itt és most

Korán reggel van, élvezem a keleti fekvésű nappalinkba egyre intenzívebben beszűrődő napfényt, még úszom az elmúlt hét adta élményekben és az érzésben, hogy sikerült egy kicsit feltöltődnöm.

iglice_pragai_magyar_szulok_egylete_go_anyu_go_pragai_magyarok_hagyomanyorzes_nepzene.jpg

Tovább

Türelmedet kérem, a blog feltöltés és szerkesztés alatt áll

Kedves Oldallátogató!

karbantartasi_munkak_go_anyu_go_a_szivem_vaszna_nemettanar_nemet_nyelvoktatas_nemet_magantanar.jpgJelenleg a blog átalakulás közben látható, hamarosan a cikkek a Német nyelvtanulás; A szívem vászna; és Anya, csak csinosan! menüpontok alá is feltöltésre kerülnek.

Addig is nézz szét a többi blogposzt között. 

Instagramon és facebookon is elérhető vagyok!

Go Anyu Go

Megértésedet köszönöm!

Tovább

Karácsonyi káosz helyett erőszakmentes kommunikációt kívánok mindenkinek!

Karácsony azért érdekes kommunikáció konfliktuskezelés szempontjából, mert sajnos ez sokaknak nem csak a szeretetről, hanem a családi vitákról, súrlódásokról, feszültségről szól. Ebben segíthet felkészülni, kezelni az erőszakmentes kommunikáció (röviden EMK), önismereti háttérrel támogatva, hívja fel erre a figyelmünket Varga Szilvia Edit mediátor, párkapcsolati tanácsadó, coach. 

vsze_mediator_cauch_eroszakmentes_kommunikacio.JPG

A kép Varga Szilvia Edit egedélyével került a blogbejegyzésbe.

Tovább

Négy adventi hétvége és nyolc film, ami valóban megteremtheti az ünnepi hangulatodat

Adventi filmajánló

Nem tudom, hogy ti hogy vagytok vele, de engem a legtöbb kb. 2010 után készült film nem hoz lázba. A mostanában a „karácsonyiaknak kikiáltottak” meg főleg nem. Az utóbbi időben valóban ritka volt, amikor azt éreztem, hogy egy úgymond szórakoztató film, értékközvetítéssel is jár. Ez egyben nagyon elszomorít és mellesleg roppant mód hiányzik.

Az előfizetéses mozicsatornák tele vannak többnél több giccses, természetellenesen tökéletesen megkreált filmmel, női(ponyva) mesékkel, aminek már az első 10 perce után érzem, hogy a fele se igaz, klisés és csöpögős. Nagyon maradandót nem adnak, de még a figyelmemet sem kötik le.

Az igazság az, hogy egy nehéz, kimerítő nap után (amiből számtalan van) egyáltalán nem, vagy csak nagyon ritkán vágyok dokumentumfilm vagy dráma megnézésére. Valahogy úgy vagyok vele, hogy amúgy sem vagyok túl felemelő hangulatban, ezért valami olyan „forrásra” van szükségem, ami jó kedvre derít, ne adj isten, nevetni is tudok rajta és trágárságmentes.

A kisfiam megszületéséig, ha otthon voltam, akkor karácsonykor az „én feladatom” volt a fa feldíszítése és a lakás dekorálása, miközben anyukám sütött, főzött a konyhában. Ilyenkor a háttérben gyakran non- stop mentek a különféle tv-ben fellelhető karácsonyi filmek. Mivel a lakásunk konyhája pöttömnyi (nem is tudom, hogy hogyan gondolták anno, hogy ebben 1 vagy 2 gyerekkel kényelmesen le lehet ülni étkezni vagy éppen a háziasszonyi feladatokat kényelmesen elvégezni –, bár ennek a hátteréről volt egyszer Makovecz Imre építésznek egy nagyon érdekes előadása -, de ez majd inkább egy másik poszt témája lesz)

Szóval konyhánk méreteiből adódóan törekedtünk arra, hogy az ételkészítési folyamatok alatt csak egy-két személy (legnagyobb részben anyukám) tartózkodjon ott. De nagyon kellemes emlékként őrzöm azokat a gyakori eseteket, amikor apukám előszeretettel "préselte be magát" az asztalhoz a konvektor melletti sarokban álló székre, hogy elfogyasszon néhány frissen kisült süteményt egy bögre tejjel, miközben anyukámmal beszélgetett.

Mivel nálam a karácsonyi hangulathoz hozzátartoznak a „jó filmek”, ezért nem ragadtam le a legfrissebb „giccsparádéknál”, hanem elkezdtem összeírni a személyes kedvenceimet. Íme 8 kedvenc a teljesség igénye nélkül, amiket másoknak is szívesen ajánlok. Az itt található filmek, egytől egyig valami miatt a szívemhez nőttek.

Amennyiben nektek is vannak kedven karácsonyi hangulathoz illő filmeitek, akkor ne habozzatok, osszátok meg velem kommentben!

A bélier család (francia-belga vígjáték, 106 perc, 2014) Komoly és egyben mégis szórakoztató. A sztorija és humora eredeti, a zenéje és a színészi alakítások is szenzációsak.

Az élet háza (amerikai filmdráma, 125 perc, 2001) A film, aminek tanulsága egy életre a szívembe lopta magát. /sajnos magyar szinkronos előzetest nem találtam, de a film megtalálható magyar szinkronnal a neten/

Karácsony Connecticutban (amerikai vígjáték, 89 perc, 1992) Imádom! :) Igazán bájos, szórakoztató karácsonyi vígjáték, a nőcsábász producert játszó Tony Curtissel. /sajnos magyar szinkronos előzetest nem találtam, de a film megtalálható magyar szinkronnal a neten/

Huncutka (amerikai vígjáték, 101 perc, 1991) Az egyik férfi főszereplője, James Belushi, a szórakoztatás egyik nagymestere, aki pótapai szerepeket tölt be egy cuki, dörzsölt, loknis kislány mellett. 

Gézengúzok karácsonya (amerikai vígjáték, 92 perc, 1991) Igazi, szórakoztató, családi történet, két felsőosztálybeli New York-i gyerekről, akiknek hőn szerettet vágyuk, hogy a szüleik újra egy párt alkossanak. Természetesen a film rengeteg aranyos fordulattal van megfűszerezve.

gezenguzok_karacsonya.jpg

Kép forrás: https://port.hu/adatlap/film/tv/gezenguzok-karacsonya-all-i-want-for-christmas/movie-10080

Klaus – A karácsony titkos története (spanyol animációs vígjáték, 96 perc, 2019) A tavalyi év egyik legkellemesebb csalódása volt a Netflixen! Végre egy nem túl giccses, karácsonyi mese, ahol az elkényesztetett gazdag gyerek munkája révén ráébred a közösség összetartó erejének fontosságára és arra, hogy adni JÓ! :)

klaus_a_karacsony_titkos_tortenete-karacsonyi_filmajanlo-spiritualis_film_2.jpg

Kép forrása: https://mozipremierek.hu/movie/2439-klaus-a-karacsony-titkos-tortenete

A mindenttudó (amerikai romantikus vígjáték, 95 perc, 2009) - Imádom! Tanulságos, viccesen komoly történet arról, hogy attól, hogy valaki számos bestseller könyvet írt már Istenről, még egyáltalán nem jelenti azt, hogy Mindenttudó! 

a_mindenttudo-answer_man_poster-karacsonyi_filmajanlo-spiritualis_film.jpg

 Kép forrása: https://en.wikipedia.org/wiki/The_Answer_Man_(film)

Hajnali láz (magyar-svéd-izraeli játékfilm, 114 perc, 2014) Szerintem kevesek által ismert, fantasztikus, reménytadó (spirituális) film a sorsról. Annak ellenére, hogy nem vagyok magyar film rajongó, ezt a filmet csak ajánlani tudom! Érdekessége, hogy Gárdos Péter filmrendező szülei életéből írt nagysikerű, Prix d'Europe-díjas könyvét filmesítette meg. A film egyik különlegessége, hogy a két főszereplő a forgatáson a közös jelenetük felvételekor találkoztak először, hogy hitelesen tudják alakítani szerepüket. Azt hiszem SIKERÜLT!

Köszönöm, hogy itt voltatok és elolvastátok a bejegyzésemet. Remélem, hogy legtöbben találtatok kedvetekre való filmeket. Amennyiben tetszettek az olvasottak, lájkoljátok a cikket, és csatlakozzatok a Go Anyu Go közösséghez facebookon és/vagy instagramon.

Ha pedig szeretnél értesülni az új blogbejegyzésekről, akkor klikkelj a KÖVETÉS feliratra, ami go_anyu_go_blog_kovesd_a_blogot.jpg jobb oldalon felül található.

Hamarosan újra itt! :)

Mindenkinek további szép adventi időszakot kívánok!

Addig is Go Anyu Go!

Üdvözlettel: Zita von Csákvári

Ha szívesen olvasnál egy reményteli történetet családunk életéből, akkor klikk ide <<

#goanyugo #filmajánló #karácsonyifilmajánló #adventifilmajánló

A hajnal koronázatlan király(nője) - A titok nyitja

Hogyan készítsük el a legízletesebb kotyogós kávét?

Korán reggel van, november vége. Kinyitom a szemeimet. Még élvezem kicsit az ágy melegét, mielőtt kiosonok a konyhába.

Régen más volt, simán megtörtént, hogy 11 óráig is képes voltam aludni, de ez már réges-régen volt, ebből a távlatból, talán igaz sem volt.

goanyugo_kotyogos_kave_kave_reggel_legjobb_kotyogos_kave.jpg

Gyerekként csodálkoztam, hogy a szüleim, hogyan képesek olyan korán felkelni.

Már megértem. Én is szülő lettem. Átálltam a korai reggelekre.

Kisietek a konyhába. Ha hétvége van, akkor a párom még többnyire alszik a hálószobában és a nappaliból, a kiságy irányából is megnyugtató, halk durmolás hallatszik. Ez itt AZ ÉN IDŐM, amikor csendben a saját gondolataimmal lehetek. Lefőzöm a kávét, megmelegítem a tejet. Előveszem a mézet és az aznapi kedvenc bögrémet. Aztán készítek belőle egy nagyon kellemes elegyet, éppen csak egy kis mézzel ízesítve, melegen, de nem forrón fogyasztva.

Ha ezt a kombinációt sikerül eltalálnom, akkor az első kortynál mosolyogva, jólesően nyugtázom. Sikerült. :) Pont így szeretem, mert ez így tökéletes.

Tejes kávét körülbelül 23 éves koromban kezdtem el inni, Németország egyik szállodájában, ahol felszolgálóként dolgoztam. A személyzet közül mindenki nyakra- főre itta a filteres kávét, gondoltam én is kipróbálom bőséges tejjel. Emlékeim szerint az első csészékkel nem is reggel, hanem délután a németeknél szokásos „Kaffee- und Kuchenzeit” idejében ittam, vagyis azokban a délutáni órákban, amikor elfogyasztanak egyedül vagy együtt (család vagy barátok társaságában) (egy) szelet süteményt és egy-egy csésze kávét vagy bögre teát. De ebben az időben még nem szoktam rá, és a kávéízek különbségeit se tudtam egymástól megkülönböztetni.

goanyugo_kotyogos_kave_kave_reggel_legjobb_kotyogos_kave_ilovecafe_jominosegu_kave_premium_kave.jpg

Teltek – múltak az évek, volt, hogy egyáltalán nem ittam kávét egy fél évig. Aztán megint változtak a szokásaim, mint ahogyan az is, hogy számos kísérletezés követően meg tudjam különböztetni egymástól a kávéízeket és ki tudjam választani a kedvenceimet.  

Ahhoz, hogy valamiből a legjobbat tudjuk kihozni, az nem kell, hogy bonyolult legyen, csak „a titok nyitját” kell tudnunk.

„Belső információk” szerint, a legjobb konyogós kávé így készíthető:

Végy egy kotyogós kávéfőzőt! :D

Ajánlott mindenképpen a minőségi őrölt kávé. A legeslegjobb, ha a szemes kávét frissen őröljük, mielőtt a kávéfőzőbe helyezzük. Őszintén?! Ez nálunk a hajnali, kávéfogyasztós órákban esélytelen a 2 szobás üvegajtós albérletben :D, szóval vagy őröltet veszünk vagy a kedvenc mogyorós kávém esetében egy szabad pillanatban ledarálom és megy a tároló dobozba.

A kávéfőzőt forró vízzel érdemes feltölteni. És a (közepesre vagy annál finomabbra) őrölt kávét belekanalazzuk a megfelelő helyre. Itt a lényeg, hogy lazán töltjük bele anélkül, hogy lapítgatnánk a tetejét. A kávét magas hőfokot főzzük le (bár úgy olvastam, hogy valaki a közepes hőfokra esküszik). A kávéfőző fedelét hagyjuk nyitva és amikor félig már lefőtt a kávé zárjuk le mind a kávéfőző tetejét, mind alatta a hőképző forrást.

Semmiképpen se főzzük túl, mert különben égett ízű lesz a kávé.

Legyen kávéillatú olyan szép napotok!

Remélem sikerült meghozni a kedvedet ahhoz, hogy kipróbálod ezt a módszert. Ha van kedved áruld el nekem, hogy mi a te kedvenc kávé márkád. Nagyon kíváncsi vagyok rá.:) Ott én is elárulom az én két kedvencemet.. :)

go_anyu_go_blog_kovesd_a_blogot.jpgAmennyiben hasznosnak találtátok az olvasottakat, jelezzétek ezt felém a tetszik "gombra" való nyomással, csatlakozzatok hozzám és a Go Anyu Go közösséghez facebookon és/vagy instagramon. Ha pedig szeretnél értesülni az új blogbejegyzésekről, akkor klikkelj a KÖVETÉS feliratra, ami jobb oldalon felül található.

Hamarosan újra itt!

Go Anyu Go! ;)

Üdvözlettel: Zita

<< Kipróbálnád a házi gyömbéres teát? Akkor klikk ide :)

Itt olyan filmajánlót találsz, amik karácsonyi hangulatba hoznak <<

#bloggerképző #30naposposztkihívás #írjotthon

 

 

2020- Adventi naptárak újratöltve

Ahány alkotó, annyi adventi naptár! :)

Mint ahogyan sokaknak - a decemberi hangulatos advent és a fenyőfa illatú karácsony - nekem is az egyik kedvenc időszakom gyerekkorom óta, főleg akkor, ha arra is marad időm és kapacitásom, hogy lélekben is ráhangolódjak. Ez Anyaként talán még nagyobb kihívás lett, mint eddig volt! ;)

Őszintén szólva apró sikernek könyvelem el, hogy tavaly már természetesebben működött, mint a kisfiam megszületése utáni első (őrült) évben. Múlt évben meg annyira készültem rá fejben, hogy csak arra lettem figyelmes, hogy: Te jó Ég! – már itt van, nekünk meg ismét nincs adventi naptárunk, pedig úgy szerettem volna egyet készíteni! :)

Vannak azok a helyzetek, hogy bár alkotó emberként szeretnék saját kezűleg elkészíteni valamit, praktikusabb és észszerűbb, ha kreatív és ötletes kész megoldás után nézek.

Így jutottam arra az ötletre, hogy szétnézzek a hazai kézműves piacon és nem csalódtam. Szebbnél szebb és kreatívabb adventi naptárokat találtam, amiket Nektek is szeretnék megmutatni. Amennyiben megtetszik valamelyik, ne késlekedjetek, forduljatok bizalommal az alkotóikhoz, és kis szerencsével még odaérhet hozzátok december elsejére! :)

Az alkotókat arról kérdeztem, mi motiválta őket abban, hogy mások számára is adventi kalendáriumot készítsenek.

1.) Vivien Hollenczer – Adventi textil kalendárium kreatív alkotóknak

kollazs_vivenholl_com_nagyobb.jpg

Tovább

Minőségi rajzfilmajánló kisgyerekeknek az adventi időszakra

Az adventhez közeledő és adventi időszakban egyre inkább szóba kerül a mézeskalács, tejszínhabos forró csoki, adventi naptár, szaloncukor és az ajándékozás, hogy december 6-án, hamarosan érkezik a Mikulás és ezután december 24-én karácsonykor, (kinél mi :)) nálunk a Jézuska csengeti a fán lévő porcelán csengettyűt. (Természetesen idővel, amikor már a kisfiúnk befogadóképes lesz, ki fogunk térni arra is, hogy az emberek vallásoktól, kultúráktól eltérően más hagyományok szerint ünneplik ezt az időszakot szerte a világon.)

Tovább
süti beállítások módosítása